Hotell Borgafjälls ägare missnöjd med kommunpolitikernas agerande

Den stora målningen av Ralph Erskine och Sören Wimmerström som Mikael Kraft låtit ta fram.Den stora målningen av Ralph Erskine och Sören Wimmerström som Mikael Kraft låtit ta fram.

BORGAFJÄLL (SGT) Säsongen är slut för skidåkare, skoteråkare och andra vintersportare. Men verksamheten i Borgafjäll står inte still. Här ska byggas och planeras för nästa säsong, som drar igång i slutet av juli. Hotell Borgafjäll har nyligen bytt vd och huvudägare, när Mikael Kraft tänker trappa ner efter fem år i Borga. Han har drivit hotellet tillsammans med hotellchefen Jana Lemberg.
– Vi var några stycken som tillsammans köpte hotellet och innan tog jag noga reda på hur snösäkert det är här, berättar Mikael.
– Och det är ju inga problem, vi ligger i snötoppen. Det var jätteviktigt för mig. Jag har alltid varit utförsåkare, och jag hade en dröm. Tänk att som hotellägare börja varje förmiddag med att åka. Men så blev det inte, jag har inte hunnit, säger den f d vd:n som nu anser att han gjort sitt.
– Jag är en entreprenör, jag bygger upp och lämnar över till någon som är bättre lämpad att förvalta. Nu är Kristian Andersson från Åland ny vd, men jag har kvar en plats i styrelsen, säger han och är kanske något lättad och kan nu se fram emot några månaders semester.
Omsättningen ligger kring sju miljoner kronor. Driften har gått minus, men förtjänsten ligger i försäljningen av lägenheter. Nu ska trenden vändas så att också driften går plus.
– Det saknas boende för vår personal, så vi har varit tvungna att bygga, men dessutom har vi också byggt lägenhetslängor där det faktiskt är väntetider för att få köpa. 32 enheter är sålda. Men allt här hänger på infrastrukturen. Det är glesbygdens problem. Hur kan man misshandla Sverige så när allt hänger på kommunikation för att ungdomar ska vilja stanna kvar.
– Men när flygplatsen i Vilhelmina byggs ut så att stora flygplan kan landa, då exploderar trakten. Dorotea säger nej till att bidra. Det tidigare kommunalrådet hade inga visioner och har sagt till mig att han inte tror på turismen. Det finns inget näringslivskontor, det finns ingen turistbyrå kvar. Det går inte att bromsa i uppförsbacke! Jag är mantalsskriven här för att kunna delta i valet – det måste bli en ändring. Partiet Dkl (Dorotea kommunlista) har bromsat allt utveckling med det tidigare kommunalrådet i spetsen.
– Vi har lagt många miljoner på renovering och vi har ökat volymen. Vi vill medverka till att göra ”den sovande byn” till den ”lilla äkta genuina fjällbyn”. Det här är ingen gigantisk turistby om man jämför med t ex Åre eller Hemavan där det är sönderbyggt. Här finns en gigantisk vildmark. Det gäller bara att få nya busslinjer. Nu är det skolbussens turlista som gäller. Det går inte att få besökare att sitta och vänta ett par timmar i en ful busskur i Dorotea på att nästa buss ska komma. Allt hänger på infrastrukturen och kommunikationsmöjligheter för oss. Vid vägs ände som det är nu fruktar vi genomfartstrafik och vi vill bevara det genuina, därför vill vi inte ha någon väg över till Norge, säger Mikael Kraft.
Han beskriver sitt yrkesliv som har varit inom turistnäringen hela tiden. Det senaste projektet är ett prisbelönat hotell på Åland, och det är också därifrån den mesta personalen i Hotell Borgafjäll kommer.
Kökschefen Oscar Dannström har sett till att hotellets restaurang Yr hamnat på en topplista bland Sveriges fjällrestauranger, liksom det också blivit ett hedervärt omnämnande i White Guide. Här står enbart lokala rätter på menyn men också hembryggt öl.
Hotellet har också under de senaste åren fått ett ”sjukrum” och praktiskt nog finns en sjuksköterska nära. Hon jobbar som servitris i restaurangen. Ralph Erskine som ritat hotellet som byggdes på femtiotalet skulle säkerligen vara helt nöjd över hur det hela sköts idag.
– Vi vill och vi måste behålla allt som det var tänkt, säger Mikael Kraft och beskriver hur han låtit ta bort gipsskivorna som täckte målningen i puben – en målning som Ralph Erskine gjorde tillsammans med Sören Wimmerström. Erskines verk är i sig värt en egen berättelse. Hotellet finns med på listan över de finaste arkitektoniska landmärkena i Sverige. I Borgafjäll finns också det fantastiska lilla kapellet som Erskine ritat. Om det nu fixar sig med flygplatsen i Vilhelmina finns det potential för att mer än 300 000 besökare kan nå Borgafjäll.
Ägarna till Hotell Borgafjäll är inte de enda som har byggprojekt igång. Men vad händer med det genuina när det byggs mer? Mikael Kraft har svaret.
– Vi behöver fylla på för att byn ska må bra. En långsiktig vision måste göras i samarbete med byn så att det inte blir sönderbyggt. Var ska det byggas och att det ska byggas i harmoni med naturen!
Nästa säsong börjar i slutet av juli. Då handlar det om fiske, jakt, svampplockning och vandringar.
– Det är ett magiskt område! tycker Mikael Kraft.
Gaby Bisping är relativt ny i sin roll som kommunalrådet och kan inte ge några kommentarer om hur kommunen tidigare agerat angående flygplatsen i Vilhelmina.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO