Unik orgel installerad i Hammerdal

Matthias Schaletzsky prövar att spela några psalmer och vackra toner ljuder genom kapellet.Matthias Schaletzsky prövar att spela några psalmer och vackra toner ljuder genom kapellet.

HAMMERDAL (SGT) Nu har Europas kanske största kistorgel installerats i Strandkapellet i Hammerdal av Georg Weishaupt från Tyskland. Detta är något som Strömsunds pastorat och framför allt kantor Matthias Schaletzky är överlycklig över.
– Det är en investering till evigheten, säger han.
Det var när den gamla elorgeln en gång för alla tackade för sig som behovet av en ny och förbättrad orgel kom på tal – att det var dags att byta.
Matthias Schaletzsky är kantor i Strömsunds pastorat sedan 2011 då han och familjen flyttade hit ifrån Tyskland. Det blev också han som anlitades som expert vid inköpet av den nya orgeln. I väntan på den var han tidigare tvungen att åka iväg och låna likvärdiga orglar från andra pastorat. De närmaste i Härnösand och Örnsköldsvik.
– I vintras åkte jag tre timmar till Härnösand och tillbaka för att låna en kistorgel. Jag tyckte det är var omständligt, ärligt talat.
Tillverkad i Tyskland av arkitekten och orgelbyggaren Georg Weishaupt har Matthias, tillsammans med sin kollega Andreas Kiss, installerat kistorgeln i Hammerdals Strandkapell.
Kistorgeln är, trots sin storlek, ett mycket användbart instrument i flera sammanhang. Den kan användas för att ackompanjera solister och körer samt till psalmsång vid mindre gudstjänster. Med en kistorgel kan man plocka fram toner som inte finns i en vanlig elorgel, en så kallad barockstämning som passar väl in i en del av de konserter som är vanliga i kyrkorna.
En miljon kronor kostade kalaset men det var det värt. Nu kan kyrkans församling glädjas åt att de fått en kistorgel som enkelt kan flyttas mellan vid exempelvis konserter.
För Matthias Schaletzsky är lyckan total och när han provspelar orgeln ljuder de mest fantastiska toner fram.
– Det är en investering till evigheten på något vis, säger han eftertänksamt och stannar upp i sitt spelande.
– Nu får vi hoppas att den här orgeln håller i många, många år, säger han och ler stort.