Arvids dröm om en skatepark är nära

Arvid Hulkki Sandberg och hans mamma Camilla Hulkki är de drivande krafterna bakom skateboardparken som de hoppas bli till verklighet snart.Arvid Hulkki Sandberg och hans mamma Camilla Hulkki är de drivande krafterna bakom skateboardparken som de hoppas bli till verklighet snart.

STRÖMSUND (SGT) I höstas sa politikerna ja till 10-åriga Arvid Hulkki Sandbergs medborgarförslag om att det ska byggas en skatepark i Strömsund – med villkoret att det bildas en förening som kan driva arbetet. Nu har man infriat det villkoret. Strömsunds skateförening är född.
Det var den 23 januari i år som Allaktivitetshuset Saga bjöd in alla som var aktiva och intresserade av en skatepark till ett möte. Intresset visade sig vara stort och ett 20-tal personer kom med en rad idéer och synpunkter till hur man skulle kunna gå tillväga. Skateboard, kick-bike och BMX-cykel är det som gäller. De allra flesta vill ha en betongpark.
Med på mötet deltog också kommunens kultur- och fritidschef Lars-Eric Bergman samt Jörgen Olofsson som är projektledare för utveckling av Strömsunds centrum.
Camilla Hulkki, som fungerar som ordförande för interrimstyrelsen för den nybildade skateboardföreningen i Strömsund, sa då det begav sig att ”det skulle bli mycket jobb”.
Det var hon som tillsammans med sin son Arvid Hulkki Sandberg väckte idén i ett medborgarförslag om att skapa en skatepark i Strömsund för ett och ett halvt år sedan. Då kommunen inte vill äga eller driva parken var villkoret att en förening bildades och att kultur- och fritidsavdelningen står för materialkostnaden.
Nu – två månader efter mötet, den 22 mars, återsamlades Camilla och Arvid ännu en gång på Allaktivitetshuset Saga tillsammans med Mattias Pålsson, Johannes Rova och Robin Stener för att bilda ett kallelsemöte/årsmöte. Väl på mötet tog de beslut om stadgar och annat som krävs för att bilda en riktig förening.
En av stadgarna som de länge vred och vände på var vad föreningen ska heta. På mötet i januari fick de ett antal namnförslag. Bland annat ”Strömsunds Scateclub”, ”Dunderparken”, SKB-parken” och ”Vattudalens skate och parkour”.
– Grejen med vår förening är att den ska bli en samlingspunkt för alla, säger Camilla Hulkki.
Hon får medhåll från de andra innan de slutligen bestämmer sig för att döpa föreningen till ”Strömsunds skateförening.”
Andra stadgar som diskuterades var hur man ska marknadsföra föreningen. Robin Stener som under mötet även valdes till ledamot, talade mycket om ”hur viktigt det är att man syns som nystartad förening för att hålla intresset igång”.
– Det är läskigt att starta en förening, men att göra reklam för det, till exempel på sociala medier och att trycka upp affischer kan vara en väg att gå, säger han.
Det kanske allra viktigaste som diskuterades (bortsett från det finansiella) var den om skateboardparkens placering samt vilket material man ska använda sig av när man bygger parken. Ett av råden de fick på mötet i januari var att inte snåla på materialkostnaden. Om det blir aktuellt att bygga en ramp bör det vara gjord av komposit, eftersom det är betydligt mer hållbart än trä.
– Det är en ganska dyr anläggning med specialbetong och gjutare som kan göra en så säker miljö som möjligt, säger Camilla Hulkki.
Från början ville Arvid ha parken vid Vattudalsskolan, men nu har han ändrat sig och tycker att den ska ligga mer centralt. En lämplig placering enligt honom vore fontänparken nära Coop och kyrkan. Alternativt marken nedanför restaurangkedjan Frasses.
Efter cirka en timme avrundas mötet och planer om aktiviteter i maj klubbas igenom.
– Nu ska vi börja jobba mot politiker, sponsorer och undersöka vilka bidrag som går att söka, säger Camilla Hulkki. – Det kan ju ta några år – 3, 4 år, men vi är hoppfulla, avslutar hon.

LINA WAHLNEMO