Ica-handlaren i Junsele blev årets handlare i kommunen

Jörgen Montan har förverkligat sin dröm och driver sin egen ICA-butik. Här är han på språng bland välfyllda hyllor.

JUNSELE (SGT) Jörgen Montan har gått den långa vägen för att till slut bli ägare till ICA Nära i Junsele. Han blev i år nominerad till priset ”Årets handlare” i Sollefteå kommun och under en stjärnkväll helt nyligen fick han också ta emot det ärofyllda priset. Förra året kunde han och hans fru fira tioårsjubileum i Junsele.
– Det är många som tror att det är ”stora ICA” som fixar allt med butikerna, men så är det inte. Vi är fria handlare, egenföretagare, som samverkar med inköp, berättar Jörgen Montan som äger fastigheten och själva butiken tillsammans med sin fru Lillemor.
Vägen till Junsele gick via en ICA-butik i Själevad, där Jörgen fick jobb nästan direkt efter skolan. Jörgen Montans pappas farbror hade lanthandel i Tågsjöberg, hemifrån var det annars ingen påverkan att skaffa egen firma.
– Jag har inte varit arbetslös en enda dag, jag blev upplärd i Själevad. Efter lumpen har jag varit ICA trogen. Det var ett jättestort kliv att bli egenföretagare, säger han.
– Det har alltid varit en dröm att driva företag och det blev ju en knuff när jag fick feedback från folk som tyckte att jag var duktig. Från början var det tufft att komma ny till Junsele. När Konsum försvann fanns ingenting att jämföra med och då var det tufft att vara ensam på orten. Men så är det inte längre. Vi har många trogna kunder som handlar på hemmaplan. Vad som går särskilt bra? Vår hemkokta pölsa är jättepopulär liksom getost i alla former. Det är en livsstil att vara handlare, vi har öppet 365 dagar om året – det är som att ha en bondgård, man är aldrig ledig. Vi har en fin personalgrupp med elva anställda på lönelistan förutom min fru och jag själv och det går jättebra. Det är ungefär jämnt fördelat med kvinnor och män. Det är bra med en blandad grupp, tycker Jörgen.
En stor investering gjordes för ett halvår sedan bolaget tog ett stort lån på 7,5 miljon för att investera miljövänligt i nya frysar och kylar.
– Det var en stor investering men nödvändig. En ombyggnad och tillbyggnad gjordes även 2011 med ny kassalinje och entré.
Tankarna på att utveckla Junsele som en attraktiv ort delar han med bland andra djurparksägaren Ulf Henriksson.
– Djurparken är viktig och vi bollar idéer för att stärka bygden, säger Jörgen och är nära att röja nyheten om en stor artist som är på ingång till sommaren.
– Sommaren är viktigt för hela Västraområdet, turister och hemvändare betyder väldigt mycket.
Det är ett brett spektra att vara ICA-handlare, jobbet är intressant! Ingenting får saknas på hyllorna, men är det superkris går det att låna av andra ICA-butiker för att fylla på. Vi är konkurrenter och kollegor på samma gång. Omsättningen ligger ganska jämnt över åren, förra året var vi uppe i 31 miljoner netto, avslutar Jörgen Montan, som alltså fick äran att ta emot blommor och utmärkelsen för Årets handlare: ”Med ett helhjärtat engagemang och kreativt entreprenörskap både för den egna verksamheten och för bygden drivs företaget framgångsrikt. Nyinvesteringar i butiken, utvecklat sortiment och ett fantastiskt kundbemötande ger företaget gott renommé långt utanför Junsele.”

INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO