Prisbelönt mejeri hinner inte färdigt till julhandeln

Marika Niklasson och maken Emil jobbar hårt inför nystarten av Lapplands mejeri i Åsele.Marika Niklasson och maken Emil jobbar hårt inför nystarten av Lapplands mejeri i Åsele.

ÅSELE (SGT) Många har nog undrat om prisbelönta Lapplands mejeri i Åsele kommer igång med verksamheten lagom till julhandeln. Svaret är nej.
– Tyvärr hinner vi inte, det dröjer en eller två månader till, säger Marika Niklasson.
Det har varit ett händelserikt år Lapplands mejeri. Företaget har gjort stora investeringar i samband med att de bygger nya lokaler på Centralgatan 27, mitt emot ICA. Förhoppningen var att de skulle komma igång med produktionen av sina ostprodukter under hösten, men dessvärre har de drabbats av förseningar.
– Vi har haft lite problem med maskinerna, men nu kommer förhoppningsvis de sista delarna snart, och sedan väntar vi på livsmedelsverkets godkännande, säger Marika Niklasson som driver företaget tillsammans med maken Emil.
De håller också på att planera för nya produkter i sortimentet. Deras huvudnummer är fortfarande den georgiska specialiteten flätad ost, som de vunnit guld med på mathantverks-SM, men de hoppas kunna lansera fler unika produkter i samband med nystarten.
– Vi har tagit fram en rökt ost med rökt älgkött i, som tog slut på en gång när vi testade att sälja den på en marknad. När vi är klara med butiken så ska den ha ett show-room, så att folk kan se produktionen genom ett stort fönster, då planerar vi också en stor invigning, men det kanske inte blir klart förrän till sommaren, berättar Marika Niklasson.
Nils Göransson