Miljardföretaget Engcon växer både hemma och borta

En tiltrotator används till grävmaskiner. Tiltrotatorn har hydraulisk drivning och gör att till exempel en skopa eller ett annat redskap kan vinklas i förhållande till maskinen. Man kan säga att tiltrotatorn är grävmaskinens handled. Engcon tillverkar dessutom andra tillbehör till grävmaskiner, är majoritetsägare i Mählers i Rossön, har 27 000 kvm lokaler på industriområdet i Strömsund samt egna lokaler i Tyskland och Polen.

STRÖMSUND (SGT) En presentation av Engcon för strömsundsbor är kanske inte nödvändig, men alla känner kanske inte Stig Engström, ägare och vd för flera bolag i koncernen, Lidsjöbergssonen som bildat Engcon och som har en oerhört stark drivkraft för innovationer och utveckling.

Att Engcon expanderar mer än någonsin i år visar arbetstakten i fabrikerna på industriområdet i Strömsund, liksom omsättningen som i år beräknas till en miljard kronor. Men det började med Lego.

– Hemma hade pappa ett åkeri. Upp till tioårsåldern var det Lego som gällde för mig. I garaget fanns det sedan tyngre grejer att göra något av. Det var en bra hobbyverkstad! Jag har aldrig varit intresserad av att meka med bilar, jag ville göra något nytt hela tiden. En kamrat och jag byggde en skidlift av en motorsågsmotor och delar av en barnvagn. Liften fungerade en gång för honom, och han kom en liten bit, men jag var för tung, berättar Stig Engström.

Engcon kunde fira 25-årsjubileum för två år sedan och det kan noteras att det har blivit många utmärkelser under årens lopp, alltifrån årets Entrepreneur of the Year till priser på Guldgalan i Östersund.

Stig Engström fnissar lite åt frågan hur han är som person, och berättar att han fick genomgå ett psykologiskt test när han blev årets företagare.

– Jag visade helt klart att jag har dåligt tålamod. Jag blir aldrig klar och vill se slutraden på en gång. Men jag är också känslig. Det sägs ju att har man haft en stor förlust nån gång så triggas känsligheten. Min pappa dog när jag var fem år, berättar Stig.

– Det som utmanar mig är om någon säger ”det där fixar du inte”. Där finns min drivkraft!

Det saknas inte utmaningar för Engcon med marknader i hela världen, de flesta i Europa.

Företaget finns representerat i Holland, Frankrike, England, Tyskland.

Man har en fabrik i Polen, som ska serva den tyska marknaden. Norden står för cirka 80 % av försäljningen.

Nordöstra USA och gränsen till Canada är på väg att bli en ny marknad och i framtiden lockar både Korea och Japan. De främsta konkurrenterna är svenska, men nu gäller det att vara bättre och att sträcka på sig, säger Stig Engström.

– I år har det första kvartalet visat mer än 35 % upp jämfört med fjolåret. Det betyder inte att vi inför tvåskift, utan det blir övertid i produktionen.

Totalt inom koncernen arbetar 220 personer, varav 130 finns inom Strömsunds kommun. Då tillkommer ungefär lika många underleverantörer som är beroende av Engcons produktion.

Ansvaret för Stig Engström kan vara tungt. Han säger att det handlar också om skatteintäkter för kommunen.

– Vi har ett kontor i Östersund också. Det har en förmåga att bli större och större, vilket vi egentligen inte vill, men det kan vara svårt att få folk med familj att flytta till Strömsund.

Teknikintresset är starkt hos Stig Engström och det är alldeles tydligt att han vill dela med sig. Teknikhuset med teknik för unga ligger honom varmt om hjärtat. Idén till detta kom från Engcons personalchef Mikael Persson.

– Barn kan ha galna idéer och är kreativa!

Praktikanter från industriprogrammet är välkomna liksom att sommarjobb erbjuds åt ett par gymnasieelever varje år. Ett samarbete med Arbetsförmedlingen innebär att nyanlända erbjuds praktik i två månader i taget, vilket kan innebära anställning i förlängningen. I den nyligen invigda fabriken arbetar holländaren Basjan Bruning. Han flyttade till Sverige och lämnade ett tättbefolkat land för naturen i Strömsund.

– Här är jättebra! säger han. Kollegor med ursprung i Afghanistan och Eritrea arbetar också med montering och visar sig vara glada över att vara i arbete. Uppmärksamhet riktas också åt könsfördelningen i företaget, men ägaren Engström är inte riktigt nöjd med att antalet kvinnor bara uppgår till 30-35 %.

Den nya fabriken är inrymd i den stora lokal som tidigare användes för att tillverka glasstrutar. Den starka efterfrågan på tiltrotatorer gjorde det nödvändigt för Engcon att utöka verksamheten.

– Det är som en tomtefabrik, utbrister Stig Engström, när han ser alla pillra på i monteringen.

– Det görs cirka 150 rotatorer varje vecka, och per anställda ungefär två per dag. Tillverkningslinorna är byggda med bilindustrin som modell, men här görs hela kedjan och inte bara en enda detalj. Det blir roligare då i materialflödet, säger Stig som också funderade ut hur tillverkningen skulle organiseras.

Aldrig riktigt nöjd, framtiden i fokus och en viss oro för hur marknaden kommer att te sig när byggboomen går ner.

– Jag hoppas att det blir mjukare övergång jämfört med 2007 som var tufft när många fick sluta. Det är en puckel just nu, och vi måste planera för hur vi anpassar kapaciteten om det blir en nedgång. Långsiktigt ser jag inga problem, avslutar Stig Engström.

INGER KRAFT ETZLER

TEXT OCH FOTO