Jämtlands Tunnbrödsbageri är ett bageri med historia. Tunnbrödet har nog de flesta jämtar köpt någon gång och nu satsar man på en helt ny produkt, Tunnbrödchips!
Bageriet startade i mitten på 70-talet i Strömsund och 2005 köpte nuvarande ägaren Kicki Svensson företaget. Då hette det Flata tunnbrödsbageri men i samband med att man flyttade till nya lokaler i Hammerdal 2008 bytte man namn till Jämtlands Tunnbrödsbageri.
– Vi ökade omsättningen kraftigt några år och tog då beslutet att flytta till de här lokalerna i Hammerdal. Vi byggde också till 300 kvadratmeter och fick totalt ca 1000 meter lokalyta, konstaterar Kicki.
Snart 20 år efter att hon tog över företaget har hon inga planer på att lägga av.
– Nej, jag har inte ledsnat men det har varit tufft ett tag, säger hon. Först kom pandemin, sedan kriget. Något som orsakade prisökningar på många råvaror som margarin, mjöl och jäst. Elpriset rusade i topp och bränslepriserna vilket i sin tur påverkade transportpriset. Bageriet omsätter ungefär 10 miljoner årligen och de senaste åren har man redovisat mindre förluster.
Nya produkter och framtidstro
– Det har som sagt varit tuffa år men nu ser vi en uppgång. Och vi har flera saker på gång som jag räknar med ska utveckla verksamheten. Först ut är den nya produkten tunnbrödchips vi lanserar nu, konstaterar Kicki. Hon hoppas på att den nya produkten ska bli en bra utfyllnadsprodukt för att jämna ut produktionen. Företaget har sex anställda på hel och deltid.
– Nu till jul när vi har årets säljtopp tar vi in korttidsanställda. Vi har både pensionärer och skolungdomar som hoppar in och jobbar, berättar Kicki.
Produktionen av tunnbröd är säsongsbetonad och man har några kraftiga säljtoppar under året. Det är påsk, midsommar och till jul. Julen är den absoluta säljtoppen. Sedan finns det mindre säljtoppar som till surströmmingen, älgjaktstarten och sportlovet.
Tradition och distribution
Bageriets premieprodukt idag är Kickis tunnbröd som bakas på riktigt smör, inga E-produkter och som handgräddas med spade. Till jul säljer man också mycket av Runes jultunnbröd som kryddas med anis och fänkål. Det produceras några miljoner tunnbrödkakor varje år på bageriet. Men man gör också andra produkter som hårt tunnbröd och skorpor.
– Vanliga tunnbrödet är ju en färskvara som ska ut till kund omgående. Hårt tunnbröd och skorpor producerar vi nu till julen då det går lagra, berättar hon. Ungefär hälften av produktionen går ut till butikerna genom Polfärskt. Via Polfärskt går brödet ut till butiker från Umeå i norr till Ljusdal i söder. Men ungefär halva produktionen säljs direkt till restauranger, hotell, mässor och marknader.
– I år levererar vi till julmarknaderna i Gamla Stan och Liseberg. Och det är ju roligt, konstaterar Kicki.
En stor kostnad är frakten.
– Det är en billig vara med stor volym så frakten kostar, påpekar hon.
Att de olika transportbolagen passerar Hammerdal gör att man börjar sex på morgonen för att kunna leverera det färska brödet samma dag. Företaget levererar även med egen bil till Polfärsks lager.
– Nu hoppas jag tunnbrödschipset blir en succé och så har vi lite andra grejer på gång som jag inte kan avslöja just nu, konstaterar Kicki Svensson.
Text och foto: Ralph Rentzsch


