Doften av stekos och sprakande eld fyllde hembygdsgården i Gäddede när PRO Frostviken traditionsenligt bjöd in till kolbullekalas. En uppskattad sensommartradition som lockat Frostviksbor i över 25 år.
Torsdagen den 28 augusti var det åter dags för kolbulle på hembygdsgården i Gäddede, arrangerat av PRO Frostviken. Traditionen startade för mer än tjugofem år sedan genom Evy Olssons initiativ, som tyckte att det vore trevligt att bjuda Frostviksborna på kolbulle.
Den första gången hölls evenemanget nere vid forsen i Gäddede, men snart flyttades det till hembygdsgården i byn.
Kolbulle – arbetarnas energimat
Kolbulle är en klassisk svensk rätt: en slags pannkaka med skivat rimmat fläsk som steks i panna över öppen eld. Smeten består av mjöl, vatten och salt – ursprungligen utan mjölk och ägg.
Under 1800- och 1900-talen var kolbulle vardagsmat för skogsarbetare, rallare och flottare som behövde enkel och näringsrik mat i skogskojorna. Ister, rent djurfett, användes vid stekningen. Namnet ”kolbulle” kommer av att rätten tillagades över öppen eld bland glöd och aska.
Från bortglömd rätt till populär klassiker
Under 1900-talet föll kolbullen i glömska, men idag är den åter en populär rätt – särskilt i Norrland. Den serveras ofta vid hembygdsfester och marknader, som exempelvis på Jamtli i december.
Kolbullen går även utmärkt att laga själv på skogsturen. Förbered smeten hemma och ta med i en flaska tillsammans med stekpanna, matolja – och förstås lingonsylt, som är ett givet tillbehör.
En smakrik sensommardag
När kolbullekalaset i Gäddede drog igång klockan ett stod fem män redo vid elden för att steka. De hade sexton liter smet att arbeta med – en mängd som visade sig räcka perfekt till de fyrtiotre besökare som denna vackra sensommardag ville smaka på den traditionella norrländska rätten.
Text och foto: Adrie Meijer/A3jorm



