Fyrås gård är en oas med hjärtat i humanismen

Fyrås gård, en humanistisk oas på 55 hektar, kombinerar självförsörjning, djurhållning och hållbarhet. Här kan besökare njuta av lokal mat, bo i stugor eller ställa bilen för att upptäcka en unik gårdsverksamhet med fokus på miljö och gemenskap.

Mats och Fredrik Gärd driver Fyrås gård med allt vad det innebär av djurhållning, odlingar, uppfödning av kulturraser såsom bland annat italienska gäss, ankor, pärlhöns och kalkoner för att nämna några exempel. På gården finns även hästar, kor, lamm, katter och hundar.
Totala ytan för deras verksamhet ligger på 55 hektar, även om de arrenderar en del av marken och äger en del. Gården kan också stoltsera med fjorton byggnader, där allt ifrån mangårdsbyggnaden till minsta lilla bykstuga finns med.
Mats berättar att tanken är att de ska vara självförsörjande så långt det är möjligt, men givetvis finns det en del livsmedel som behöver inhandlas.
Vidare berättar han att gården har tre ben att stå på: dels självhushållningen som de ser som en livsstil, de arbetar mycket med humanism, det vill säga att människor som till exempel behöver praktik kan få komma till gården och praktisera, och det tredje benet är att de arbetar för att ha så liten miljöbelastning som möjligt i sin vardag och verksamhet.
Mats och Fredrik öppnar upp gården för ställplatser för husbilar och stugor som finns att hyra runt den 6 juni, samtidigt som Vildmarksvägen öppnar för säsongen och de har öppet fram till stängningen av Vildmarksvägen, i mitten av oktober.
Förr om åren fanns möjlighet att boka in bröllop och andra större fester, men eftersom både Mats och Fredrik arbetar halvtid samtidigt som de har gården att ta hand om, har de idag istället tre helger under sommaren när de har öppet för mat och dryck.
Den mat som serveras under helgerna är råvaror från gården, såsom nötkött eller lamm.
Avelsägg är en del av verksamheten, där de säljer ägg från de kulturraser de har, och äggen skickas över hela Sverige. Högsäsongen för att sälja och skicka avelsägg är mellan januari och juni.
Under sommaren får gässen, ankorna och de andra fågelarterna lite sommarlov och får gå runt och må gott. Ankorna har, som ankor brukar ha, en damm, och där hämtar Mats ”ankvatten” som han vattnar sina grödor med – ett utmärkt gödselmedel.
Öppettider för denna sommar är 18–20 juli, 25–27 juli och 1–3 augusti. Fredagar och lördagar har de öppet från klockan 11.00 till sent, och på söndagar mellan 11.00 och 14.00. De helger de har öppet är det drop-in, eftersom bokning av bord visat sig vara en utmaning.
Text: Ulrika Ganning
Foto: Privat