Vattudalen Whisky – Från tv-program till hyllad dryck

Familjeföretaget i Äspnäs som tagit whiskyvärlden med storm.

I den lilla byn Äspnäs, cirka 2,5 mil nordväst om Strömsund, driver bröderna Lars och Stefan Rislund tillsammans med Lars barn Marcus och Emelie Vattudalen Whisky, som på kort tid blivit ett namn som uppmärksammats av whiskykännare. På bara några år har de gått från dröm till hyllade producenter.
Allt började när Lars och sonen Marcus såg på TV-serien Moonshiners, där amerikanska hembrännare visade hur de framställde sprit. Marcus skämtade om att de också borde testa. Några år senare, år 2015 gjorde Lars och brodern Stefan slag i saken och grundade Vattudalen Whisky.

  • Medan jag hanterade myndighetskontakter, sökte efter utrustning och råvaror, började Stefan bygga huset för destilleriet. Redan samma sommar stod byggnaden klar och bränningsutrustning från Spanien och Portugal installerades, berättar Lars.
    Den första whiskyn destillerades redan samma år och lades på amerikanska bourbonfat. Sju år senare tappades 700 numrerade flaskor upp. Etiketterna pryds av konstverk av den rikskände Strömsundssonen Yngve Gamlin (1926-1995) tillika Jämtlands första president, via ett samarbete med hans son Pär Gamlin, som likt sin far brinner för bygden.

Stolta över det lokala intresset
Produktionen bygger på malt och korn i högsta kvalité från England och Finland. Mäsken görs i ett rum och får sedan jäsa i ett annat, temperaturreglerat rum. Destilleringen sker i någon av de två gasoluppvärmda kopparpannorna på 500 och 1000 liter innan spriten späds till 60–63 % alkohol och lagras på fat.

  • Faten står för upp till 80 procent av smakprofilen, fortsätter Lars. De flesta är bourbonfat från USA, men vi använder även fat från Frankrike samt de mer exklusiva japanska Mizunara-
    faten, som ger whiskyn en kryddig och komplex karaktär.
    Whiskyn har fått ett varmt mottagande hos både whiskybloggare och branschskribenter. Det småskaliga hantverket, de tydliga smakerna och den lokala kopplingen har gjort intryck. Familjen är också stolta över det starka stöd de fått från lokala whiskyintresserade.

Vattudalen Whisky tar marknad
Två exklusiva nyheter har nyligen lanserats: ”Vildmark” en rökig fatlagrad whisky och en smakrik rom, båda i begränsad upplaga. Utöver Vildmark har Vattudalen Whisky gett ut whiskyn Sauternes och Rökig Whisky. Förutom dessa producerar Vattudalen Whisky även gin, vodka och rom. Produkterna från Vattudalens Whisky serveras i dag på ett växande antal restauranger och barer runt om i Sverige – från Jämtland till storstad.
Destilleriet är inte öppet för allmänheten, men det kan bli ett Öppet Hus till sommaren. För uppdateringar om det samt information om kommande lanseringar, hänvisar familjen till sin Facebooksida:
facebook.com/VattudalenWhisky

Text & foto: Sten Strömgren