Kafé Tomten – Ett givet stopp vid Ströms Vattudal

Förberedelserna inför sommarsäsongen är i full gång på det anrika Kafé Tomten i Strömsund.

Här, på hembygdsgården med utsikt över Ströms Vattudal, möts besökare av hemlagad mat, lokala råvaror, en avslappnad atmosfär i ett av Strömsunds äldsta hus från 1700-talet som bevarats av hembygdsföreningen. Bakom satsningen står Christer Modin, tidigare verksam inom byggbranschen. Hans väg till restaurangvärlden började när han hoppade in för att hjälpa vännen Anna på en restaurang i Rossön. När hon tog över arrendet för Kafé Tomten våren 2022 följde Christer med – och i januari 2025 blev han själv arrendator.

Storsatsning inför sommaren
Med nytt serveringstillstånd på gång – från 60 till 170 personer – investeras det rejält i både miljö och upplevelse. Ett staket och en mindre scen sätts upp runt grönområdet.
– Staketet och en utrymningsväg från övervåningen är krav från kommunen för att jag skulle få det utökade alkoholtillståndet, berättar Christer.
Under sommaren kommer cirka 15 personer att jobba på kaféet och det är något Christer verkligen tror behövs.
– Jag är också väldigt tacksam att familjen ställer upp på hemmaplan då det här kräver många timmar.
Menyn bygger till stor del på lokala leverantörer. Charkvaror köps in från Hedmans Delikatesser och Fågelbergets Chark, och ost kommer från Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri. Fler lokala leverantörer är på gång.
– Det är lite dyrare, men jag vill satsa på hög kvalitet och genuina smaker i stället för allt ultraprocessat som finns, säger Christer.

Längre öppettider – fler gäster
– I sommar planerar vi att ha öppet mellan 11:00–20:00 varje dag utom söndagar då vi stänger kl, 16:00. Vid fina kvällar kan vi ha öppet till klockan 01:00 om vi skulle vilja det.
Under högsäsong kan antalet gäster nå upp till 250 per dag – en siffra Christer tror kan öka ytterligare med den nya altanen och fler sittplatser.
Christer beskriver sig själv som något av en kontrollmänniska, men trivs allra bäst i köket.
– Köket är min borg. Det är där jag mår bäst – särskilt när jag får höra att maten uppskattas.

Samverkan med Dundermarknaden
När staketet och scenen står färdiga planeras en invigning. Dessutom förs en dialog med arrangörerna av Dundermarknaden om samverkan under Dunderveckan.
– Jag kommer ha öppet, men vill inte konkurrera med en av Strömsunds största happenings, säger Christer, som ser fram emot en intensiv sommar med både stamgäster och turister.

Text & foto: Sten Strömgren