Ankarede i Advent med julmarknad och julkonsert

Dunderklumpen, PRO Frostviken och även Ankarede har jubileum i år. För tjugonde gången var det julmarknad och julkonsert i Ankarede. Och julmarknaden på det där mysiga stället – som alltid hålls på lördagen den första adventhelgen – ska man inte missa!

Jag kom tillbaka i tid, efter en kort semester i Nederländerna. Jag bodde hos min äldsta syster i Scheveningen och träffade släktingar och goda vänner. Jag bjöd mig på ’zoute haring’ (salt sill) och ’een broodje makreel’ (en makrillsmörgås), så klart. Och innan jag flög hem igen, köpte jag ett paket ’gevuld speculaas’ – ett måste för mig under julperioden, när det gäller läckerheter – och en stor bit holländsk ost ’oud belegen’. Det är inte mycket jag saknar, nu när jag är fastboende i Sverige, men är man i Nederländerna ska man passa på!
När jag steg upp lördagen den 30 november och satt vid bordet och åt frukost, irrade mina tankar till fjolårets julmarknad i Ankarede. Det var svinkallt då, kan jag minnas. Nu, ett år senare, var det bara några minusgrader ute, tjugo grader varmare. Men världen ute var vit i alla fall. Och det bidrar till en riktig julstämming. Jag har acklimatiserat mig igen, tänkte jag!
Julmarknaden började klockan tolv, så jag hann baka en mjuk lingonpepparkaka. Jag skottade bort den sista snön från infarten och sedan drack jag en kopp kaffe och unnade mig en skiva nybakad pepparkaka som belöning, innan jag klev in i bilen och gav mig iväg till Ankarede.
Jag parkerade bilen på parkeringsplatsen och antalet bilar som redan stod där tydde på att julmarknaden i Ankarede var ett populärt utflyktsmål också i år. Och det skulle komma fler besökare, det var jag övertygad om!
Jag passerade entrén, gick in i marknaden och strosade längs de olika marknadsstånden. Jag köpte ett paket mjukt tunnbröd och träffade några bekanta. Vi talades vid och bland annat fick jag veta att det var ett band med unga killar som skulle spela i kapellet den här gången.
För två år sedan var det musiker från Frostviken, som kom och spelade, förra året var det Triakel och Ellen Sundberg. Och i år var det alltså Streaks, förklarade man för mig. Det lät spännande! Men namnet på det nya bandet undrade jag vart det kom ifrån.
Streaks är ett dansband som kommer från Litstrakten. De består av fem killar: Elias Glad (trummor, sång, bas), Nils Karlsson (sång, dragspel), Elias Persson (gitarr, dragspel), Adrian Glad (bas, sång, dragspel) och Edvin Broström (klaviatur, dragspel). De har spelat tillsammans i fyra år. De spelar covers på engelska och svenska, men de spelar också svensk folkmusik. Tanken är att de så småningom också ska skriva och sjunga egna låtar, anförtrodde en av bandlemmarna, trummisen Elias Glad, mig, när jag intervjuade honom efter konserten. Och när jag frågade honom om namnet Streaks var det kom ifrån, sa han att de hade valt namnet, eftersom de tyckte att det var ett kul namn. Så enkel var förklaringen!
Innan bandet började spela, introducerade Lotta Falk, en av arrangörerna, de fem grabbarna från Lit. Dessutom meddelade hon att det skulle bli ljusshow framför kapellet klockan halv tre.
Streaks spelade flera dansbands-
låtar, innan de bytte instrument och spelade folkmusik. Det var kul att de spelade olika sorters musik, tyckte jag. Och till på köpet, medan Dunderklumpen och hans vänner trädde in i kapellet, spelade grabbarna även musik från filmen!
Streaks avslutade konserten med ett extranummer och sedan hade jag möjligheten att ställa några frågor, varpå jag lämnade kapellet.
Klockan halv tre hade publiken samlats framför kyrkan och då började ljusshowen. Det var Bobbo Jäderfeldt och Mira Valkira, som skulle underhålla publiken med ljus i den mörka värld som vi lever i.
Bobbo Jäderfeldt, som är bosatt i Östersund, och Mira Valkira, som är bosatt i Gävle, är cirkusartister och underhållare. Bland annat sysslar de med jonglering. Deras uppträdande i Ankarede blev en ljusshow med eld.

– Det är extra kul, när vi får uppträda ute i ett så fint snölandskap, förklarade Bobbo, när jag intervjuade båda artisterna efter showen.

– Ja, och det är värmande! biföll Mira.
I skymningen körde jag hem, nöjd och belåten. Jag kände tacksamhet att arrangörerna för julmarknaden i Ankarede hade lyckats att sammanställa ett program som publiken uppskattade också det här jubileumåret. Vid sidan av alla marknadsstånd där man kunde köpa godsaker till julbordet, julpynt, julklappar, hemslöjd, mat och dryck, musik av ett nytt dansband unga, taggade musiker, samt en ljusshow med jonglörer och Dunderklumpens gäng hade de också arrangerat så att barnen kunde hälsa på tomten och att de kunde ta en ridtur på islandshäst.
Livet kan faktiskt vara en fest! God jul önskar er lokala reporter i Frostviken.

Text och foto: Adrie Meijer/A3jorm