Baka, lagaeller kanske bara läsa

Vill man ha tips och inspiration när det gäller mat och bak finns massor av bak- och kokböcker att välja på. Vi beger oss till Strömsunds Tobak & Bokhandel och ber dem plocka fram några personliga favoriter.

Kokböcker på svenska är kända sedan 1600-talet, men de var översatta från andra språk. Den första som var skriven efter svenska förhållanden, och på svenska, var Cajsa Wargs kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber som utkom 1755. Boken blev väldigt populär och utkom i hela fjorton upplagor.
Hoppar vi fram till nutid kan konstateras att det i Sverige de senaste åren har utkommit mellan 300 och 350 kokböcker årligen. Det blir nästan en kokbok per dag, och försäljningen ligger på runt en miljon exemplar per år.
I november i år utdelades det första litterära priset på 100 000 kronor speciellt för kokböcker. Priset har fått namn efter Cajsa Warg och har instiftats av Livsmedelsföretagen. Syftet med priset är att premiera kokböcker av hög kvalité, att hjälpa konsumenterna att hitta dessa samt att främja det goda samtalet om mat och dryck. Den förste att mottaga priset blev Paul Svensson med boken Frukt och bär A-Ö.
För att få lite mera lokala tips om just bak- och kokböcker beger vi oss till Strömsunds Tobak & Bokhandel och träffar där Linda Rislund, Regina Ahlf och Ann Pålsson och ber dem plocka fram några favoriter både bland de nyutkomna och bland gamla godingar.
Linda, som varit bokhandlare i tre år, berättar att det finns en efterfrågan på just kokböcker men att försäljningen går lite i vågor. Det som visas i till exempel TV har stort genomslag. Till jul säljs det flera titlar, men då handlar det inte så mycket om julmat utan om det som för dagen är aktuellt.
Kokboken har över tid ändrat karaktär, från rena receptböcker till böcker med lockande text och fina bilder. Böcker att bläddra i och som kan ligga framme som så kallade ”coffee table books”, alltså böcker som blir en inredningsdetalj och som är lika intressanta att titta i som de är vackra.
Vilka böcker har då plockats fram i bokhandeln i Strömsund?
Regina har valt Oskar Montanos bok Pizza Wizard – så gör du magisk pizza i hemmaugn. Pizza-trenden är här och många har införskaffat en egen pizza­ugn. I den här boken får man tips på hur man gör den perfekta pizzan, systematiskt från deg till färdigt att äta. Bra och tydliga beskrivningar som gör att alla lyckas med sina pizzabak.
Linda visar en favorit som funnits i många år, men nu har det den kommit i ett litet annat utförande: Vår kokbok – Budget. Den passar bra för den prismedvetne matlagaren, kanske en perfekt present för den som just flyttat hemifrån? I boken ryms allt från traditionell husmanskost till spännande rätter från andra länder. Här finns allt man behöver för att laga god och nyttig mat till ett bra pris. Dessutom finns massor av tips, till exempel på hur man lagar med säsongens råvaror.
Hur kan man kombinera mat med god dryck?
Svaret på den frågan hittas i den bok Ann plockat fram: Perfect Match. Här presenteras tips på drycker till både enklare mat och mer exklusiva rätter. Traditionella tips blandas med lite mer oväntade kombinationer. Allt presenteras med lockande bilder.
Emma Hamberg är en populär författare som många tycker om och Linda tar fram Au pif! Franska recept och små berättelser. I boken blandar Hamberg recept med små berättelser, här finns till och med en liten fransk parlör. Hela boken är som en färgexplosion, en livsbejakande kokbok man blir glad av.
Regina som gillar att baka väljer favoriten 61 kakor i en form av Emma Brink Rask. Med den här boken, en springform och vanliga ingredienser kan man trolla fram fantastiska bakverk. I den här perfekta julklappsboken finns allt från mjuka och hårda kakor till pajer och tårtor. Det är bara att sätta igång och baka, enkelt, snabbt och mycket gott.
Text och foto: Britt-Inger Roos