Kök och Rök öppnade i Skärvången

Antje Brunne säljer rökt fisk från den mobila vagnen i Skärvången.

Under påskaftonen var det premiär för Thomas och Antje Brunne i Skärvången som drog i gång ”Kök och Rök” där de röker och säljer lokala produkter som kött och fisk.
Thomas och Antje Brunne kommer från Tyskland. För sju år sedan köpte de en stuga vid Lövsjön utanför Föllinge som blev ett semesterhus.
Hon arbetade som sjuksköterska och han hade gått i pension men arbetade flitigt med att tillverka exklusiva knivar, en näring han tagit med till Sverige och fortfarande sysslar med.
Upptäckten av den jämtländska naturen kittlade paret så mycket att de valde att flytta för gott.
– Livet i Tyskland var hektiskt, säger Antje Brunne, och berättar att de för tre år sedan fick korn på ett hus i Skärvången som de slog till på.
Huset ligger bredvid byns mejeri och här har paret precis lanserat sin nya näring i form av ”Kök och Rök”.
Affärsidén är att köpa in, röka och sälja lokala produkter som kött och fisk. Dessutom sälja korv och toast.
Thomas Brunne visar rökkåtan han byggt där han nyligen rökt fisk som köps in från odlingen i Landön.
Bredvid har han byggt ett vindskydd med eldstad. Försäljningen sker från en husvagn strategiskt placerad nära den väg genom Skärvången som leder upp till Valsjöbyn.
– Vi kommer köpa in kött från jägare i området, även om det blivit svårare att få tag i älgkött, säger Thomas Brunne, som också vill få tag i renkött.
Paret berättar att i verksamheten ingår egen korvproduktion.
– Vi har anmält till kommunen att detta är ett gatukök, säger Thomas Brunne, som hoppas att både turister och ortsbor ska stanna till i Skärvången och handla.
Och de kan också få delta i den näring Thomas Brunne är inriktad på.
– Man kan få tillverka sina egna knivar, säger Thomas Brunne, som hoppas på täta besök i ateljén.
Text och foto: Tommy Norin